Tweede seizoen Bridgerton: niet vernieuwend, toch vermakelijk

Dat het ware liefde is tussen burggraaf Anthony Bridgerton (Jonathan Bailey) en Kate Sharma (Simone Ashley), is duidelijk vanaf het moment dat ze elkaar bij het ochtendgloren in een Londens park ontmoeten. Terwijl hij, na een nacht vol alcohol en betaalde seks, te paard op weg naar huis is, galoppeert zij voorbij. Omdat ze nogal snel gaat en geen chaperonne heeft, concludeert hij dat ze vast hulp nodig heeft – het is 1814 en hij is immers een heer.

Zijn ‘galante’ achtervolging wordt al snel een spontane paardenrace, die zij wint. En zodra hij haar eindelijk heeft ingehaald, wijst zij zijn hulp dan ook resoluut van de hand.

Iedereen die ooit een stuiverroman of een romantisch kostuumdrama tot zich nam, weet bij voorbaat al wat het tweede seizoen van Bridgerton van plan is met Anthony en Kate. Ze zijn voor elkaar bestemd, dat staat vast. Maar eerst moeten ze  heel wat obstakels wegwerken, vaak ruziën en meerdere onmogelijk gepassioneerde momenten beleven waarop ze bijna (bijna, bijna…) toegeven aan hun brandende verlangens, om net op tijd tot inkeer te komen. Het is een op papier en op het scherm vaak gedanste dans, en toch houdt ook dit seizoen van de Netflix-serie het acht, erg makkelijk weg te kijken afleveringen lang vermakelijk.

Bridgerton, naar de populaire romanreeks van Julia Quinn over de broers en zussen Bridgerton en geproduceerd door Shonda Rhimes (Grey’s Anatomy), was vanaf het moment dat hij op Eerste Kerstdag in 2020 op Netflix debuteerde een immense hit. De uiterst diverse cast (in Netflix’ Bridgerton is koningin Charlotte een zwarte vrouw), de female gaze (de serie begint min of meer met de blote billen van Anthony Bridgerton) en de in zachte pasteltinten en uitbundige jurken gehulde elite van Londen uit de regency-periode bleken onweerstaanbaar in dat eerste, sombere pandemiejaar. Net als de stem van Julie Andrews die als lady Whistledown de roddels van de ‘ton’ verspreidde, en acteur Regé-Jean Page die als de Hertog van Hastings en beoogde liefde van Bridgerton dochter Daphne de romantische hoofdrol had. Al snel was Bridgerton Netflix’ best bekeken titel aller tijden (tot Squid Game dit record verpulverde) en Page favoriet om de volgende James Bond te worden.

Seizoen twee moet het zonder Page stellen (de acteur had slechts voor één seizoen getekend) en blijft trouw aan de boeken door de focus naar Daphnes broer Anthony te verschuiven. Iets dat gezien de populariteit van Page een risico was, maar prima uitpakt. Acteur Bailey, die een kunst maakt van gepijnigd kijken, is een waardig opvolger en zijn chemie met nieuwkomer Ashley is vanaf die eerste ontmoeting in het park geloofwaardig. Dat ze voor elkaar bestemd zijn, is direct duidelijk. En toch wil je weten hoe hun verhaal afloopt.

Dit artikel verscheen eerder in de VPRO Gids >