De beste series van 2020

VPRO Cinema zet de beste series van 2020 op een rij. Hieronder mijn bijdrage:

Opmerkelijk goed einde
The Good Place (seizoen 6 – Netflix)

© COLLEEN HAYES/NBC / EPISODIC

The Good Place was altijd al een vreselijk ambitieuze en intelligente serie, verpakt in de wikkel van een luchtige sitcom. Een show waarin onvergetelijke oneliners net zo makkelijk voorbijkwamen als filosofische vraagstukken. Dat het meer was dan luchtig, werd overduidelijk na de eerste ongelooflijke wending aan het einde van het eerste seizoen. Een twist die werkelijk niemand had zien aankomen (redelijk uniek voor een televisieserie). Maar een serie goed laten beginnen, blijkt vaak een stuk makkelijker dan haar goed laten eindigen. Toch wisten de makers het geheel na vier seizoenen perfect te laten landen. Het einde was wederom verrassend, slim en vooral enorm bevredigend.

Ook aanbevolen in deze categorie: Dark (seizoen 3 – Netflix)

Relevante miniserie
Mrs. America (Ziggo Movies & Series)

‘Ik heb nog nooit last gehad van discriminatie,’ zegt Phyllis Schlafly (Cate Blanchett) in Mrs. America. ‘Ik denk dat sommige vrouwen seksisme de schuld willen geven van hun eigen falen in plaats van toe te geven dat ze niet hard genoeg geprobeerd hebben.’ Een uitspraak die haast schokkend voelt in een serie gemaakt door het ‘liberale’ Hollywood. Dat Mrs. America geen monster maakte van Schlafly, een conservatieve activiste die vrouwenrechten in Amerika immens heeft gefrustreerd, leverde dan ook wat gemopper op. Maar juist het feit dat deze prachtige, goed geacteerde serie beide kanten toont, maakt haar relevant.

Ook aanbevolen in deze categorie: The Plot Against America (HBO)

Grensverleggend
Lovecraft Country (Ziggo Movies & Series)

‘Bij horror hoort een zekere mate van angst dat je leven op elk moment voorbij kan zijn,’ vertelde showrunner Masha Green in The New York Times. ‘Dat is de Black experience.’ Het klassieke horrorgenre, waar het incidentele zwarte personage vaak als eerste sneuvelt, is dan ook uitermate geschikt om racisme aan de kaak te stellen. Iets wat Lovecraft Country, met zwarte hoofdpersonen in het Amerika van de Jim Crow-wetten, ook laat zien. De serie is net zo bloederig en soms ronduit absurd als de beste horrorseries, maar in Lovecraft Country is slechts de helft van de monsters fictief. De andere helft is van vlees en bloed, en bovenal wit.

Ook aanbevolen in deze categorie: The Third Day (Ziggo Movies & Series)

Ontsnappingsanthologie
Tales from the Loop (Amazon Prime)

Op de een of andere manier kwam het erg goed uit dat de release van deze serie in de eerste weken van de eerste lockdown plaatsvond. Andere series hadden op dat moment iets frustrerends, omdat ze speelden in onze plotseling niet meer werkelijke werkelijkheid. Maar Tales from the Loop nam de kijker mee naar een niet duidelijk te definiëren tijd in een haast dromerige, ongewone wereld. Een plek die zowel futuristisch als nostalgisch was. Met levende en tegelijkertijd roestige robots en een mysterieuze ondergrondse machine die de Loop heet. Het maakte de serie een meer dan fijne ontsnapping aan het jaar 2020.

Ook aanbevolen in deze categorie: Little America (Apple TV+)

Indrukwekkende acteerprestatie
The Crown (seizoen 4 – Netflix)

Die schuine, verlegen blik omhoog. De manier waarop ze haar zinnen aan het einde omlaag laat gaan, waardoor alles haast triest klinkt. Emma Corrin is in het vierde seizoen van The Crown geen exacte kopie van Diana maar weet feilloos te verbeelden waarom de hele wereld in de jaren tachtig als een blok viel voor de innemende prinses. Camilla, de huidige vrouw van Prins Charles, komt er wat minder goed vanaf dan haar voorgangster. Dankzij Corrins spel, dat geëvenaard wordt door dat van tegenspeler Josh O’Conner, behoort dit seizoen wat acteerwerk betreft tot de top.

Ook aanbevolen in deze categorie: Unorthodox (Netflix)

Meeslepende docuserie
I’ll Be Gone in the Dark (Ziggo Movies & Series)

‘Lees dit niet ’s avonds, als je alleen bent’, titelde misdaadschrijver Michelle McNamara de e-mail aan haar redacteur met daarin nieuwe pagina’s uit haar boek over de Golden State Killer. Hetzelfde kan gezegd worden over I’ll Be Gone in the Dark, de zesdelige HBO-documentaire over haar zoektocht naar de seriemoordenaar en -verkrachter die in de jaren zeventig en tachtig Californië terroriseerde. Zijn daden waren zo vreselijk dat je onwillekeurig verder van je scherm gaat zitten. Toch is de serie niet sensationeel, het is eerder een ode aan de slachtoffers die overleefden. Dat McNamara overleed voordat ze haar zoektocht kon voltooien, maakt het tevens een aangrijpende kijkervaring

Ook aanbevolen in deze categorie: The Last Dance (Netflix) en Trial 4 (Netflix)

Bekijk de hele lijst hier >