‘J.K. Rowlings daden maken het onmogelijk om de kritieken op Harry Potter nog langer te negeren’

Ik was twintig toen ik van een huisgenoot het eerste boek van Harry Potter cadeau kreeg omdat ik op zijn katten had gepast. Omdat ik een hekel had aan fantasyboeken, had ik niet verwacht het leuk te vinden, maar vanaf de eerste bladzijde was ik om. Omdat ik de mazzel had dat ik relatief laat aan de boekenreeks begon, waren er in totaal al vier boeken verschenen en kon ik direct doorpakken. Ik las ze allemaal, achterelkaar, in één ruk uit. En kocht de nieuwe boeken in de jaren die volgden, zodra ze uitkwamen.

J.K. Rowling

Als schrijver met de missie om ooit zelf een kinderboek te schrijven, vond ik het feit dat J.K. Rowling dit hele universum had kunnen verzinnen, bijzonder inspirerend. Het idee van een magische wereld vol tovenaars, draken en reuzen die naast de onze bestaat, zo goed verborgen dat wij het niet doorhebben, vond ik werkelijk briljant. De opening van het zesde boek waarin de echte Britse premier bezoek krijgt van de Minister of Magic is daarom nog steeds een van mijn favoriete passages in de boeken. Ik las ooit ergens dat Rowling het hele plot en alle karakters tijdens een lange treinreis door Engeland had bedacht en uitgeschreven. Het is niet overdreven om te zeggen dat ik haar een held vond.

Daarom is het zo ontzettend pijnlijk dat Rowling alles op alles lijkt te zetten om haar heldenstatus en het Harry Potter-universum voor heel veel mensen, waaronder mijzelf, kapot te maken. Rowling heeft ondertussen niet alleen meerdere keren laten zien dat ze er kwalijke, achterhaalde en zelfs gevaarlijke anti-transgender-ideeën op nahoudt, maar ze weigert bovenal te luisteren naar de meningen van anderen. Ze weigert om te leren en te groeien, te ontwikkelen. LGBTQ-rechtenorganisatie GLAAD die haar deze week had benaderd om in gesprek te gaan, heeft ze afgewezen. Het enige wat ze de afgelopen tijd heeft gedaan, is haar hakken verder in het zand zetten. Hierdoor ontstaat een beeld dat J.K. Rowling enkel overtuigd is van haar eigen gelijk, zelfs al weet ze dat ze daarmee legioenen van haar fans ongelooflijk pijn doet.

J.K. Rowlings verdediging van Johnny Depp

Hetzelfde deed ze een paar jaar geleden toen er kritiek kwam op de casting van Johnny Depp in de (tegenvallende) Fantastic Beasts-films. Een man die beschuldigd is van het fysiek mishandelen van zijn vrouw, hoort niet thuis in het Harry Potter-universum – een plek waar iedereen zichzelf mag zijn en liefde altijd wint van haat – vonden veel mensen terecht. Maar Rowling, die als scenarioschrijver probleemloos een recasting had kunnen regelen, weigerde te luisteren naar haar fans. In plaats daarvan liet ze weten volledig achter de casting van de acteur te staan. Waarmee ze overduidelijk maakte de vrouw die zei door Depp te zijn mishandeld, niet te geloven.

Rowlings trollende tweets van afgelopen week en het essay waarin ze enkel haar anti-trans ideeën bevestigde, waren een nieuw dieptepunt. Maar wat ik persoonlijk veel erger vind dan een held die van haar sokkel valt, is dat haar daden het bijna onmogelijk maken om de vele kritieken op de Harry Potter-boeken die ik de afgelopen jaren voorbij zag komen, nog langer te negeren. Want zoals menig fan van Friends niks wil horen over alle gedateerde grappen in de sitcom, wilde ik liever niet inzien dat er wellicht best veel dingen twijfelachtig, of zelfs gebrekkig waren aan die magische wereld die Rowling had bedacht en ik zo graag bezocht. Dingen die mij nooit waren opgevallen totdat ik erop werd gewezen.

Het Harry Potter-universum is uitermate wit

Zo is het Harry Potter-universum uitermate wit, iets wat mij (kwalijk genoeg) tijdens het lezen niet direct opviel omdat ik zelf wit ben. Maar zodra je er op let, valt niet te ontkennen dat de paar personages van kleur die specifiek in de boeken worden geïntroduceerd (en dus niet achteraf door Rowling opeens een andere huidskleur krijgen toebedeeld, zoals met Hermione na de casting van een zwarte actrice in The Cursed Child) akelig aan de oppervlakte blijven. Zo weten we bar weinig van Dean Thomas, ook al is hij een van Harry’s vrienden, krijgt hij verkering met Ginny en delen ze al die jaren een slaapzaal op Hogwarts. Hetzelfde geldt voor de Patil-tweeling, die daarnaast in de film uiterst cliché in Indiase lehengas naar het Yule Ball werden gestuurd. En Kingsley Shacklebolt waarvan we nooit veel meer weten dan dat hij een goede auror (schouwer) is. Dat Harry’s eerste vriendin een meisje van Aziatische afkomst is, lijkt vooruitstrevend, ware het niet dat ook Cho Changs karakter niet echt is ontwikkeld (ze huilt vooral veel) en dat haar naam een samenvoeging van de twee meest voorkomende Koreaanse en Chinese achternamen is. Iets dat je best lui kunt noemen van een schrijfster die andere (witte) personages namen als Severus Snape, Dolores Umbridge en Nymphadora Tonks gaf.

Queerbating

Over die laatste gesproken: het Harry Potter-universum is vreselijk hetero-normatief. Dat wist ik. Maar pas nu ik me in de kritieken heb verdiept, begrijp ik hoezeer Rowling in haar boeken aan queerbating deed. Ofwel de suggestie wekken dat personages queer zijn (om zo die fanbase aan te spreken) zonder ooit echt woord bij daad te voegen. Het bekendste voorbeeld is uiteraard Albus Dumbledore waarvan Rowling jaren later ‘onthulde’ dat hij natúúrlijk homoseksueel was. Een onthulling waar ze terecht kritiek op kreeg. Het is nogal makkelijk om achteraf te roepen dat je universum heus wel inclusief was, mits je tussen de regels door had gelezen (zie ook het feit dat ze achteraf ‘onthulde’ dat een klasgenoot van Harry, de mij niet bekende Anthony Goldstein, Joods is).

Maar ook Tonks, Remus Lupin en Sirius Black vallen in de queerbate-categorie. Van Lupin is bekend dat Rowling zijn weerwolf-zijn gebruikte als een metafoor voor een stigmatiserende ziekte als HIV/AIDS. Hierdoor hoopten veel mensen dat het personage homoseksueel was en dat zijn hechte vriendschap met Sirius Black (die overduidelijk een enorm zwak voor Harry’s vader had) wellicht kon betekenen dat de twee een relatie hadden. Tonks daarnaast, met haar punkhouding en het feit dat ze als Metamorphmagus haar uiterlijk kon aanpassen, werd opgevat als genderfluïde. Zeker omdat ze ook nog eens een hekel had aan haar ‘vrouwelijke’ voornaam en als ‘Tonks’ door het leven wilde.

Lupin en Tonks waren daardoor personages waarin non-binaire en queer lezers zich konden herkennen. Totdat Rowling de twee uit het niets trouwde en een kind liet krijgen waarmee de personages plots weer hartstikke hetero-normatief waren. En aangezien Rowling deze week in haar essay beweert dat veel tieners die last hebben van genderdysforie hier weer overheen groeien (ze zegt dat ze het zelf ook had) is het onwaarschijnlijk dat Tonks ontwikkeling onbewust was. Het is eerder een voorproefje van haar recent onthulde ideeën over transgender en non-binaire mensen. En dat is voor veel mensen die zich in Tonks herkenden, en daardoor het idee hadden dat Rowling hen zag en herkende, uiteraard nogal een deceptie.

Kritiek op Harry Potter

Bovenstaande en andere kritieken over Harry Potter zingen al langer rond. En lange tijd was het makkelijk ze af te doen als gebreken in een verder vooruitstrevende en bovenal erg vermakelijke, magische wereld. Zoals je van Friends met gemak kunt stellen dat de serie werd gemaakt in een andere tijd en het dus niet gek is dat niet alles overeind blijft in onze huidige, steeds evoluerende maatschappij. Desondanks kan het nog steeds leuk zijn om de serie kijken. Alleen het probleem met Rowling en het feit dat ze zich blijkbaar genoodzaakt ziet om haar anti-trans-meningen met de wereld te delen, kéér op kéér op kéér, is dat ze met iedere tweet en ieder essay bevestigt dat het gebrek aan inclusiviteit in Harry Potter niks te maken heeft met de tijd waarin het werd geschreven maar met de vrouw die het schreef. En dat haalt de magie uit het Harry Potter-universum.

Gepubliceerd op ELLE.nl >