Dit zijn de beste tv-series van 2021

Aflevering 21 van mijn tweemaandelijkse nieuwsbrief I Like To Watch over televisieseries

<<< abonneer je hier op I Like To Watch >>>

Beste lezer,

Oscarwinnaars, een coach met een borstelsnor, The Beatles, Inheems Amerikaanse tieners, nare rijke mensen, oudere komieken en ontelbaar veel ‘Fuck Offs’. 2021 was heel veel dingen – vermoeiend, frustrerend, een eindeloze Groundhog Day – maar een slecht seriejaar was het niet. Het was er eerder een voor de boeken.

Als het seriejaar al een thema had, dan was het ongelijkheid. Een opvallend gedeelte van de tv-series die 2021 maakten, ging over belachelijk rijke mensen (SuccessionThe White Lotus), mensen die met moeite rond konden komen (MaidReservation DogsMare of Easttown) of een combinatie van de twee (Dopesick, Squid Game). Passend in een jaar waarin de allerrijksten voor de lol de ruimte in vlogen, en de minstbedeelden het nog moeilijker kregen. Ook de timing van The Underground Railroad was – ondanks dat het al even in de maak was – treffend net nu de idiootste en engste tak van de Amerikaanse politiek er alles aan doet om ‘s lands slavernijverleden uit de geschiedenisboeken te krijgen. Series die probeerden te reageren op de aanhoudende pandemie, faalden vooral. En toch waren er een aantal titels die gemaakt leken om ons op te vrolijken in donkere tijden (Ted LassoOnly Murders in the Building).

Hieronder vind je de 10 beste series van 2021 volgens I Like To Watch. Ik ben benieuwd welke titels ik volgens jullie ben vergeten, of veel te laag heb geplaatst (laat het me vooral weten via de comments!). En als jullie zelf een top 10 willen maken, de VPRO Gids heeft dit jaar voor het eerst ook een Beste Serie van het Jaar-verkiezing.

Tot slot een kleine dienstmededeling: Ik ga er de komende tijd eventjes tussenuit (zwangerschapsverlof). Maar jullie zien I Like To Watch ergens in het nieuwe jaar vanzelf weer in jullie inboxen verschijnen. Tot dan!

Veel kijkplezier,

Anke


Dit zijn de beste televisieseries van 2021

  1. The Underground Railroad – Een ‘meesterwerk’ noemde ik het in mei en wat mij betreft is er sindsdien geen serie bijgekomen die het belachelijk hoge niveau van Barry Jenkins The Underground Railroad wist te bereiken. Was het altijd makkelijk om Cora’s vlucht van de plantage naar een (hopelijk) vrij leven te volgen? Nee. Maar goede kunst mag schuren en pijn doen. (Prime Video)
  1. It’s A Sin – Mijn eerste favoriete serie van 2021. Inmiddels, bijna één jaar later, nemen de hoofdpersonen nog steeds een plekje in m’n hart in. Russel T Davies is een meester in het schrijven van personages waarvan je gaat houden. Een prachtige ode aan een generatie mannen die veel te jong is gestorven. (NPO Start)
  1. Succession – Ik weet het, de derde plek is eigenlijk te laag voor deze briljante serie – zeker na de emotionele achtbaan van deze week en de laatste minuten van aflevering acht die al net zo open voor eigen interpretatie staan als de allerlaatste scène van The Sopranos. Dat Succession op nummer 3 staat, geeft vooral aan hoeveel goeds er dit jaar is uitgekomen. (Ziggo Movies & Series XL)
  1. Mare of Easttown – Het moment waarop Evan Peters, sorry, Detective Zabel aan z’n einde kwam, blijft een van de schokkendste tv-momenten van het jaar. Al wist Mare sowieso tot het einde te verrassen met onverwachte wendingen. Ik kan elke dag kijken naar Kate Winslet die bier uit het flesje drinkt en hoagies wegstouwt, al blijf ik erbij dat ik géén tweede seizoen wil. (Ziggo Movies & Series XL)
  1. Ted Lasso – Wat mij betreft de meest opbeurende serie van het jaar – al wist seizoen twee stiekem nog best wat emoties los te maken. Ted Lasso, de immer positieve, ongelooflijk empathische goedzak die klinkt als zijn zoon van acht als hij scheldt en een ouderwetse borstelsnor plus zachtaardig Midwestern-accent heeft, kwam precies op het juiste moment. (Apple TV+)
  1. Maid – Net toen ik Netflix had afgeschreven, bracht de streamer een aantal erg goede titels uit waaronder deze. Maid, met Margaret Qualley in de hoofdrol, liet pijnlijk goed zien hoe moeilijk het is een situatie van (emotioneel) huiselijk geweld te verlaten. Heftig maar ook hoopvol. (Netflix)
  1. Reservation Dogs – Een ontzettend leuke serie over een groepje Inheems Amerikaanse tieners die niets liever willen dan hun reservaat in Oklahoma verruilen voor spannendere plekken. Vooral in de tweede helft van het eerste seizoen wist het verrassend en effectief de diepte in te gaan. (Disney+)
  1. Get Back – De meest recente toevoeging aan het lijstje, maar man, wat heb ik genoten van Peter Jacksons bijna acht uur lange The Beatles-documentaire. En ik vond het geen seconde te lang, sterker nog, ik had best nog meer studiotijd met Paul, John, Georgo, Ringo en zelfs Yoko gewild. (Disney+)
  1. Only Murders in the Building – Had me begin dit jaar verteld dat ik een serie met Steve Martin, Martin Short en Selena Gomez in m’n eindejaarslijstje zou plaatsen, en ik had je niet geloofd. Maar de serie bleek onweerstaanbaar charmant en verrassend. (Disney+)
  1. Dopesick – Ook een onverwachte toevoeging, want de eerste afleveringen van Dopesick vond ik niet heel overtuigend. Maar uiteindelijk heeft de serie over hoe het legale pijnmedicijn OxyContin heel Amerika verslaafd aan de opiaten maakte, me toch geraakt. Ongelooflijk dat dit kon gebeuren! (Disney+)

Eervolle vermeldingen:

Om maar meteen te beginnen met DE GROTE NAAM die mist in mijn top 10: The White Lotus (Ziggo Movies & Series XL). Ik wéét dat het steengoede serie is met een geweldige soundtrack en dito acteurs, en ik zal ‘m iedereen aanraden, maar persoonlijk werd ik te ongemakkelijk van dit stel egoïstische, nare mensen om er echt van te genieten… Wel heel fijn en vooral prachtig vond ik Normal People (NPO Start) alleen is die serie officieel uit 2020, dus heb ik ‘m weggelaten. Squid Game was natuurlijk het grootste fenomeen van het jaar, maar daarmee haalt-ie niet direct de top 10. En de Marvel-titels, waarvan ik persoonlijk WandaVision het leukst vond, bleven net iets te veel, ehh, Marvel. Indrukwekkend vond ik het Deense The Investigation (NPO Start) over het onderzoek naar de moord op journaliste Kim Wall en moeilijk maar mooi was BBC’s Time over het Britse gevangeniswezen die hier op het moment helaas nergens te bekijken is. Tot slot bleek What We Do In The Shadows (Disney+) een ideale serie om de avond mee af te sluiten.

Lees de rest van de nieuwsbrief hier >