De nieuwe Netflix-docu die je vol walging gaat kijken: ‘Filthy Rich: Jeffrey Epstein’

‘Wat wil je dat we doen? Hij is een beroemdheid.’ Dat kreeg privé-detective Mike Fist in 2009 standaard te horen als hij met stapels fotobewijs de reclasseringsdienst liet weten dat de voor zedenmisdaden veroordeelde Jeffrey Epstein de voorwaarden van zijn vrijlating overtrad. Niet één keer, maar tientallen keren. Terwijl Epstein onder huisarrest was, en dus eigenlijk thuis moest blijven of anders weer terug naar de gevangenis had gemoeten, vloog hij naar New York, naar zijn privé-eiland en nam hij te pas en te onpas zijn privé-helikopter naar god weet waar.

Filthy Rich: Jeffrey Epstein

Filthy Rich: Jeffrey Epstein, een nieuwe, vierdelige Netflix-documentaire, is geen makkelijke zit. De verhalen van de slachtoffers zijn vreselijk. De arrogante kop van Epstein tijdens de verhoren, is misselijkmakend. Toch is het belangrijk om de vier afleveringen te kijken. Want als Filthy Rich één ding duidelijk maakt – naast het feit dat Epstein een waar monster was -, is het hoe ongelijk de wereld is. Want met veel geld, macht én beroemdheid kun je heel lang met alles wegkomen. En dan bedoel ik echt álles.

Met stelselmatig tientallen, al dan niet honderden tienermeisjes seksueel misbruiken. Met jonge vrouwen onder valse voorwendselen naar een privé-eiland lokken en daar verkrachten. Met diezelfde jonge vrouwen ‘uit te lenen’ aan je rijke vrienden. Met het bedreigen en intimideren van ieder slachtoffer dat haar mond durft open te doen. En met het dagelijks overtreden van de voorwaarden van je vrijlating. ‘Wat wil je dat we doen? Hij is een beroemdheid.’

Oude man masseren

De eerste aflevering van de documentaire is min of meer een aaneenschakeling van getuigenverklaringen van tienermeisjes die in de vroege jaren ’00 door Epstein werden misbruikt. Bijna allemaal vertellen ze hetzelfde verhaal. Ze werden benaderd door een meisje op school met de vraag of ze makkelijk geld wilden verdienen door ‘een oude man’ te masseren. Omdat veel van de meisjes uit een arm gezin kwamen of een problematische jeugd hadden, zeiden ze ‘ja’. Maar eenmaal in zijn witte villa omgeven door palmbomen, draaide Epstein zich op de massagetafel om. Hij was naakt en beval het meisje zich ook uit te kleden. Waarna hij zichzelf en de slachtoffers begon aan te raken.

Veel meisjes waren in totale shock of paniek – eentje zegt treffend: ‘als je zo jong bent, doe je wat een volwassene van je vraagt. De enkeling die weigerde, kreeg het verzoek om dan een ander meisje te regelen. In ruil voor 200 dollar. En zo ontstaat er iets dat door advocaten van de slachtoffers wordt omschreven als een sekspiramidespel. Een spel dat Epstein in Florida jarenlang weet te spelen. Niet onopgemerkt, als je dat soms denkt. Want nadat de moeder van een van de slachtoffers de politie in Palm Beach had benaderd, wist deze in rap tempo een heel degelijke zaak met tientallen getuigenverklaringen tegen Epstein op te zetten. Maar de zaak werd overgenomen door de staat en nog voordat er één slachtoffer werd gehoord in de rechtszaal, kreeg Epstein een zogenaamde plea deal aangeboden. Als hij verklaarde schuldig te zijn aan het gebruikmaken van prostitutie, zou hij achttien maanden de cel in gaan.

Verblijf in slecht motel

Uiteindelijk zat Epstein dertien maanden in een privé-vleugel van iets wat amper een gevangenis mag heten. Zijn celdeur was niet op slot. En de laatste negen maanden mocht hij dagelijks urenlang de instelling verlaten om ‘te werken’. Toen hij weer vrij was na zijn ‘verblijf in een slecht motel’, zoals een lokale journalist het mooi omschrijft, kon hij zijn leventje probleemloos oppakken. Er werden zelfs feestjes voor hem georganiseerd en al zijn oude vrienden kwamen gewoon opdagen, ondanks het feit dat hij nu een veroordeelde zedendelinquent was. Waaronder Woody Allen en Prins Andrew (die overigens in de docu niet alleen door Virginia Giuffre wederom wordt beschuldigd van seksueel misbruik, maar ook door een medewerker van het privé-eiland die zegt het te hebben zien gebeuren…). Ook Bill Clinton, die in de documentaire nooit wordt beschuldigd van misbruik, maar wel veelvuldig met Epstein werd gezien, bleef gebruikmaken van Epsteins privé-vliegtuig alsof de man was opgepakt voor het stelen van een rolletje drop.

Het is de val van dat andere monster, Harvey Weinstein, die er uiteindelijk voor zorgt dat het tij keert. Want dankzij de #MeToo-wind die door de wereld waait, worden de slachtoffers van Epstein opeens wel gehoord.

Opnieuw komt Epstein ermee weg

In 2019 begon de staat New York een onderzoek naar de eerder gesloten deal tussen de staat Florida en Epstein. Al die slachtoffers van Epstein die jarenlang dachten dat niemand naar ze wilden luisteren, werden opgezocht. En het leek er zelfs op dat ze hun zegje mochten doen in de rechtszaal. ‘Ik kon niet wachten om hem te zien in zijn oranje jumpsuit en handboeien,’ zegt één van hen. Maar opnieuw wist Epstein ermee weg te komen. Weliswaar door zijn eigen leven te nemen (als je de officiële doodsoorzaak en niet de vele andere theorieën gelooft natuurlijk, iets waar de docu helaas ook geen uitsluitsel over geeft). Maar terechtstaan en boete doen voor al zijn vreselijke misdaden en al die blijvende schade die hij zoveel jonge meisjes en vrouwen heeft berokkend, zal hij nooit.

Filthy Rich eindigt daarom met de boodschap dat de strijd nog niet is gestreden. Epstein is dan wel dood, maar al die mensen die hem hielpen, die hem keer op keer lieten wegkomen met zijn misdaden, die gretig gebruikmaakten van de meisjes die hij voor ze regelden, al deze mensen leven nog. ‘FBI, overheid, doe je werk!’, zegt Michelle Licata die als 14-jarig meisje door Epstein in de massageruimte van zijn witte villa werd misbruikt. ‘Ik ga ook iedere dag naar m’n werk. Take them down!’

Filthy Rich: Jeffrey Epstein is nu te zien op Netflix.

Gepubliceerd op ELLE.nl >