De beste tv-series van 2022 tot nu toe

Aflevering 37 van mijn tweemaandelijkse nieuwsbrief I Like To Watch over televisieseries

<<< abonneer je hier op I Like To Watch >>>

Beste lezer,

Het jaar is nét halverwege en in mijn persoonlijke Top 10 ‘beste series van 2022’ staan al meer dan tien series. Veel meer. En dan heb ik vooralsnog, om de selectie makkelijker te maken, voor dit lijstje alleen nog maar (voor ons) NIEUWE titels meegenomen – dus geen tweede, derde, vierde seizoenen (geen Saul of Barry op dit moment). Ook ben ik nog lang niet door de HBO Max bibliotheek heen. En toch puilt de lijst al uit. Ik zet de series, in willekeurige volgorde, op een rij:

 • We Are Lady Parts, die ontzettend leuke en redelijk baanbrekende Britse serie over een groepje moslimvrouwen dat een punkrockband begint.
 • Station Eleven, dat zo mooi laat zien hoe aangrijpend, indrukwekkend en vooral prachtig mooi een verhaal over een pandemie kan zijn.
 • Severance, waarvan alleen de finale van het eerste seizoen in de Hall of Fame van de beste televisie aller tijden hoort.
 • Hacks, waarin Jean Smart nogmaals laat zien dat ze een van de beste actrices is als een komiek op leeftijd die haar vaste optredens in Vegas lijkt kwijt te raken.
 • Somebody Somewhere, over een zoekende veertiger die een nieuwe start maakt, met hoofdpersonen waarvan je al na twee minuten houdt.
 • Landscapers, in een zee van true crime een aangenaam originele vertelling van een waargebeurde dubbele moord – met een geweldige Olivia Coleman.
 • Pachinko, een prachtig en meeslepend familie-epos met de allerleukste opening credits van het jaar.
 • Slow Horses, die vreselijk leuke serie waarin Gary Oldman een heerlijk onaardige MI5-spion speelt die een prettig zooitje ongeregeld aanstuurt.
 • Heartstopper, een van de meest hartverwarmende nieuwe titels van het jaar over de ontluikende liefde tussen twee jongens op een Britse school.
 • The Good Lord Bird, waarin Ethan Hawke abolitionist John Brown, een van de aanstichters van de Amerikaanse burgeroorlog, weergaloos neerzet.
 • Abbott Elementary, over de leraren van een Amerikaanse openbare school. Een klassieke Amerikaanse netwerk sitcom, maar dan op z’n allerleukst en best.
 • Julia, waarin Sarah Lancashire een betere Julia Child doet dan Meryl Streep in de film waarvoor ze een Oscarnominatie kreeg. Comfort tv op z’n lekkerst.
 • This Is Going To Hurt, dat op een indrukwekkend eerlijke en duister grappige manier kijkt naar het leven van een arts in een Brits openbaar ziekenhuis.
 • The Dropout, de beste van de eindeloze reeks oplichterseries die we dit jaar kregen, vooral dankzij Amanda Seyfrieds overtuigende Elizabeth Holmes.
 • How to with John Wilson, de meest recente toevoeging aan het lijstje en de meest absurde en geweldige komische docuserie die ik ooit zag.

Dat zijn er dus vijftien. Vijf te veel voor de Top 10. En vooruit, als ik echt m’n best doe kan ik er misschien een, hooguit twee vanaf snoepen, maar de rest moet toch echt blijven. Dat terwijl we pas halverwege het jaar zijn en er nog aardig wat nieuwe titels aankomen die ook gaan meedingen naar een plaatsje in de Top 10 (die dus waarschijnlijk een Top 20 gaat worden, minstens…).

House of the Dragon

Want er staat nog heel wat veelbelovends op de planning. Deze maand komt bijvoorbeeld het fascinerende en spannende Under the Banner of Heaven met Andrew Garfield op Disney+ uit. Dezelfde streamer zal naar alle waarschijnlijkheid ook andere FX-titels als The Bear, een geweldig enerverende serie over het intense reilen en zeilen in de keuken van een sandwich shop in Chicago, en The Old Man, met Jeff Bridges in de hoofdrol, brengen. Over alle drie de series zijn de kijkers en critici in de VS uiterst positief (FX maakt stiekem heel veel topseries).

Buiten Disney+ zal Netflix in augustus een adaptatie van de populaire comic The Sandman releasen, die zomaar geweldig kan zijn (of niet, Netflix is immers hit or miss de laatste tijd). Bij AppleTV+ starten ze in augustus met de donker komische thriller Bad Sisters, de nieuwste serie van Sharon Horgan die eerder het geweldige Catastrophe (te zien op Prime Video) maakte, en het aangrijpende Five Days at Memorial over de horror die zich voltrok in een compleet aan z’n lot overgelaten ziekenhuis in New Orleans daags na Orkaan Katrina. Dan gaan HBO en Prime eind van de zomer de strijd aan wanneer ze min of meer tegelijkertijd House of the Dragon (de eerste GoT-spin off) en de Lord of the Rings-serie uitbrengen. En komt HBO waarschijnlijk dit jaar ook nog met The White House Plumbers, een serie over Watergate met Justin Theroux en Woody Harrelson. Tot slot zou het zomaar kunnen dat FX (is ie weer) dit jaar nog Fleishman is in Trouble uitbrengt, naar de bestseller van Taffy Brodesser-Akner met namen als Claire Danes en Christian Slater.

En dat zijn enkel de titels die ik nu al in het vizier heb. Zeker de helft van mijn top 10 van 2021 bestond uit series waarvan ik vooraf niet direct heel veel verwachtte (een Amerikaanse football coach die een Engels voetbalteam gaat trainen. Twee oude komieken en de ex van Justin Bieber in een whodunit… Het schreeuwt niet direct beste serie-materiaal, toch?) of titels die een totale verrassing waren (denk Maid of Reservation Dogs). Dus wie weet wat de tweede helft van het jaar ons nog gaat brengen.

Ik heb er zin in. Tot dan tip ik hieronder weer een aantal leuke series. Het zijn er dit keer extra veel omdat ik een paar weken met vakantie ga en dus één nieuwsbrief oversla. 4 augustus verschijnt I Like To Watch weer in je inbox. Tot dan!

Veel kijkplezier!

Anke

Lees de rest van de nieuwsbrief hier>