Kevin Can F**K Himself vermorzelt de sitcom

Aflevering 13 van mijn tweemaandelijkse nieuwsbrief I Like To Watch over televisieseries

<<< abonneer je hier op I Like To Watch >>>

Beste lezer,

De klassieke Amerikaanse sitcom, denk huisje, boompje en lachband in de suburbs, is nooit heel vriendelijk geweest voor de echtgenotes in het verhaal. Zeker in de jaren ‘90, toen series als Everybody Loves RaymondKing of Queens en Home Improvement populair waren. De rol van de ‘sitcom-wife’ was beperkt tot mopperend de rotzooi van haar man, de echte ster van de show, opruimen als hij weer eens koppig, klungelig of kinderachtig was geweest. Dat ze vaak slimmer was dan haar man, werd weggewuifd.

Het is een formule die hardnekkig is blijven voortbestaan, ondanks dat er sindsdien ook een stuk intelligentere comedyseries zijn gemaakt. Toen Kevin Can Wait met Kevin James in de hoofdrol in 2017 besloot de echtgenote na één seizoen te doden – volgens de makers omdat ze geen goede ideeën voor verhaallijnen hadden – leidde dit tot de nodige verontwaardiging. Zeker toen actrice Leah Remini min of meer werd aangesteld om haar plaats in te nemen. Zo inwisselbaar was de sitcom-wife.

Toen tv-schrijver Valerie Armstrong een paar jaar geleden een podcast luisterde waarin vrouwelijke actrices vertelden hoe ze iedere keer maar weer auditie moesten doen voor die oppervlakkige rol als echtgenote, zag ze opeens een hele andere serie in haar hoofd. Een waarin de camera niet bij de ‘grappige’ echtgenoot blijft, maar de sitcom-wife volgt terwijl ze de warme woonkamer en de lachband achter zich laat en in de half verlichte keuken ellendig voor zich uitstaart en verzucht dat ze haar man haat.

Deze serie is er nu. En hij heet heel toepasselijk Kevin Can F**K Himself, iets dat de actrice uit Kevin Can Wait wel kon waarderen. De AMC-serie (vanaf 27 augustus bij Amazon Prime) draait om sitcom-wife Allison McRoberts (Schitt’s Creeks Annie Murphy) die zo gefrustreerd raakt door de vernederende acties van haar man, dat ze een serieuze misdaad overweegt om uit het huwelijk te ontsnappen. En de opzet is precies zoals schrijver Armstrong het jaren geleden voor zich zag. Wanneer Allison in de nabijheid van echtgenoot Kevin is, is ze de sitcom-wife die we kennen. Maar zodra ze alleen is, verandert de serie van een vrolijke comedy in een grauw drama dat meer wegheeft van Breaking Bad dan King of Queens. De verlichting is anders, de set heeft opeens een benauwend plafond en vierde muur en de lachband is verdwenen.

Het is wat mij betreft de meest originele en briljante serie-insteek van heel 2021. En Kevin Can F**K Himself werd door de Amerikaanse critici dan ook enthousiast onthaald toen het daar vorige maand in première ging. Dat niet alle acht de afleveringen even sterk waren volgens diezelfde critici, neemt niet weg dat ik er heel benieuwd naar ben. Ik ben opgegroeid met dit soort jaren ‘90 Amerikaanse sitcoms en vroeg me nooit echt af waarom de vrouw toch altijd maar bij haar overduidelijk vervelende man bleef. Zo was het nou eenmaal, op tv. Kevin Can F**K Himself vermorzelt dat idee. Eindelijk.

De serie is eind augustus bij ons bij Amazon Prime te zien. En het is niet de enige leuke titel deze maand, want augustus loopt werkelijk over van nieuwe, goede series. Ik tip ze allemaal in deze overvolle nieuwsbrief die tot eind augustus loopt zodat ik even vakantie kan nemen.

Begin september is I Like To Watch er weer. Tot dan!

Veel leesplezier,

Anke

Lees de rest van de nieuwsbrief hier >

<<< abonneer je hier op I Like To Watch >>>