Physical is een zeldzame misser voor Apple TV+

Aflevering 10 van mijn tweemaandelijkse nieuwsbrief I Like To Watch over televisieseries

<<< abonneer je hier op I Like To Watch >>>

Beste Lezer,

Physical is een enorme tegenvaller. Ondanks Rose Byrne, een jaren ‘80 soundtrack, opzwepende aerobicsmontages, een potentieel interessante kijk op de onmogelijke eisen die vrouwen aan hun lichaam stellen en, bovenal, ondanks Apple TV+. Want het aanbod van de redelijk jonge streamingdienst was tot nu immers verrassend goed.

Maar Physical is wat mij betreft een zeldzame misser voor Apple TV+. En dat komt vooral omdat de serie de immense belofte niet waarmaakt.

De trailer die een aantal weken geleden werd gereleased, beloofde ons een verhaal van een vrouw die – ondanks een hork van een echtgenoot – haar eigen weg, zelfvertrouwen en succes zou vinden dankzij aerobics. De serie die momenteel bij Apple TV+ te zien is, gaat over een doodongelukkige huisvrouw met een ontwrichtend eetprobleem en een altijd aanwezig, ongenadig kritisch stemmetje in haar hoofd – dat ze aan aerobics doet, is bijna bijzaak.

Nu heeft ook dat laatste verhaal potentie, want er zijn veel te veel vrouwen (en mannen) die een ingewikkelde of ongezonde relatie met eten en hun lichaam hebben. En ook Sheila’s genadeloze innerlijke stem zal veel mensen niet heel vreemd zijn. Maar de manier waarop Physical beide behandelt, werkt afstompend. Want waar de trailer opzwepend is, zijn de 10 afleveringen van een half uurtje vreselijk deprimerend. En niet op een Mare of Easttown-manier waarbij het je verder het verhaal in trekt en het op de emoties werkt. Maar op zo’n manier dat het je na een paar afleveringen niet zo heel veel meer uitmaakt wat er met Sheila gebeurt of met al die andere personages die opvallend veel (te veel) schermtijd krijgen. En dat kan nooit de bedoeling zijn.

Het enige dat nog hoop biedt, is dat dit pas het eerste seizoen is (iets dat je me ook niet vaak hoort zeggen). Wat betekent dat die beloofde groei waar de show alsmaar op hint, van ontevreden huisvrouw naar aerobicsgoeroe, alsnog kan komen. En dan hopelijk niet meer zo tergend langzaam en onnodig pijnlijk als in dit eerste seizoen.

Dat Physical tegenvalt, zegt overigens ook heel veel over de kwaliteit van die andere Apple TV+-titels. Want met ondermeer Ted LassoFor All Mankind, Trying, Mythic QuestDickinsonLosing AliceThe Morning Show en zelfs The Mosquito Coast (al is deze ook iets minder, maar wel vermakelijk), heeft de streamer in nog geen twee jaar tijd een indrukwekkende bibliotheek aan originals opgebouwd. En dat terwijl de dienst voor Apple waarschijnlijk totaal ondergeschikt is aan het verkopen van hun apparaten.

De hoop op het hoofdkantoor in Cupertino is natuurlijk dat het aantal titels genoeg gaat zijn voor de huidige abonnees om straks te betalen voor Apple TV+ (de techgigant stopt per 1 juli met het weggeven van gratis jaarabonnementen). En ik vermoed dat dit voorlopig, zeker met een nieuw seizoen van Ted Lasso in aantocht, wel goed zit. Daar zal een enkele misser weinig aan veranderen.

Mocht je Physical wel willen kijken (want oordeel vooral zelf!), de eerste drie afleveringen zijn nu beschikbaar en iedere vrijdag volgt een nieuwe. Heb je behoefte aan iets anders, hieronder vind je weer een aantal nieuwe kijktips.

Veel kijkplezier,

Anke

Lees de rest van de nieuwsbrief hier >

<<< abonneer je hier op I Like To Watch >>>