Mare of Easttown is een van de beste series van 2021

Aflevering 9 van mijn tweemaandelijkse nieuwsbrief I Like To Watch over televisieseries

<<< abonneer je hier op I Like To Watch >>>

Beste lezer,

Het was onvermijdelijk. De aftiteling van de finale van Mare of Easttown liep nog, of er werd al geroepen om een tweede seizoen. Ook al is het een miniserie. Dit gebeurde ook bij andere recente hits als The Queen’s GambitI May Destroy You en zelfs The Undoing (waarom iemand daar een tweede seizoen van zou willen…). Wanneer we iets goed vinden, willen we nou eenmaal meer. En Mare was goed. Heel goed zelfs.

Sterker nog, Mare of Easttown is wat mij betreft een van de beste series van 2021. Ik heb immens genoten van Kate Winslets foutloze vertolking, Jean Smarts altijd perfecte komische noot, Evan Peters’ dronken Zobel en zelfs van Guy Pearce’s uiteindelijk redelijk onbelangrijke bijrol die zoveel mensen in verwarring bracht. Ik was diep onder de indruk van de schokkende twist in de vijfde aflevering, en de gedurfde manier waarop de finale ons zeker een halve aflevering lang in de waan probeerde te laten dat de zaak was opgelost. En ik heb oprecht gehuild om het verdriet van zowel Mare als Lori (Julianne Nichols) om het hartverscheurende lot van hun zoons.

Toch hoop ik dat er nooit een tweede seizoen komt. Ook al zegt Kate Winslet zelf in ieder interview hoezeer ze Mare mist en hoe graag ze haar ooit weer wil spelen. En heeft HBO al aangegeven er helemaal open voor te staan.

Een tweede seizoen is altijd moeilijk, net als die gevreesde tweede plaat voor muzikanten. Er is al menig langlopende serie gestruikeld over seizoen twee. En dat waren meestal titels met goed een ontvangen eerste seizoen – denk: HomelandStranger Things, Lost, Westworld, The Handmaid’s Tale, The Walking Dead (de lijst gaat nog wel even door). Een eerste seizoen komt meestal voort uit een idee waaraan jaren is geschaafd. Het verhaal voor een tweede seizoen daarentegen moet vaak in een paar weken vorm krijgen, waarna de scripts worden geschreven terwijl de opnames al zijn begonnen. Soms verwachten showrunners niet eens dat er een tweede seizoen komt en hebben ze al hun ballen al in het mandje van het eerste gegooid. Daardoor is het verhaal eigenlijk al verteld waardoor seizoen twee een herhaling van zetten wordt. Daarnaast is een eerste seizoen altijd nieuw en dus spannend voor de kijkers, een grote ontdekkingstocht van werelden en personages. Een die je, zeker in deze internettijden, deelt met andere enthousiaste kijkers en critici. Het is bijna onmogelijk om diezelfde opwinding een tweede keer te vangen.

Al het bovenstaande geldt zelfs nog meer voor een miniserie waarbij alles – de verhaallijnen, de spanningsboog en bovenal het einde – is ontworpen met een beperkt aantal afleveringen in gedachten. En toch krijgen ook deze regelmatig een vervolg, meestal met desastreuze gevolgen. Big Little Lies ging van briljante miniserie, naar weinig memorabel. True Detective had zo’n absurd slecht tweede seizoen, dat weinig mensen het (uiteindelijk best prima) derde seizoen nog wilden proberen.

Mare-schrijver Ingelsby heeft aangegeven alleen maar een tweede seizoen te maken als hij echt een goed idee heeft. Alleen stelt me dat niet echt gerust. De mensen achter Big Little Lies en True Detective dachten waarschijnlijk ook dat ze kwaliteit in handen hadden. En hoe hoog ik Ingelsby momenteel ook heb zitten, ik zie geen enkele manier waarop Easttown wederom het toneel van een aangrijpende, alles ontwrichtende (moord)zaak kan zijn zonder dat het ongeloofwaardig wordt.

Maar ik ben geen scenarioschrijver dus wie weet waar hij mee komt. En soms is een tweede seizoen zelfs beter dan het eerste (FleabagThe Leftovers). Ik hoop alleen maar dat Ingelsby, ondanks dat HBO én Oscarwinnaar Kate Winslet duidelijk staan te trappelen, oprecht wacht tot hij een briljant idee heeft. En anders het lef heeft om het bij een enkel, immens succesvol seizoen te laten.

Mocht je Mare nog niet hebben gezien, doe het dan direct. En anders vind je hieronder weer een aantal gloednieuwe serietips.

Veel kijkplezier,

Anke

Lees de rest van de nieuwsbrief hier >

<<< abonneer je hier op I Like To Watch >>>