Waarom de Friends-cast 2 miljoen kreeg voor de reünie

Aflevering 8 van mijn tweemaandelijkse nieuwsbrief I Like To Watch over televisieseries

<<< abonneer je hier op I Like To Watch >>>

Beste lezer,

Ruim 2 miljoen dollar. Zoveel hebben David SchwimmerJennifer AnistonMatthew PerryLisa KudrowMatt LeBlanc en Courteney Cox voor de Friends-reünie gekregen. Per persoon. Dat is twee keer zoveel als de acteurs in de laatste seizoenen van de sitcom per aflevering verdienden. En dit keer hebben ze nog geen letter tekst hoeven memoreren en duurden de opnames niet langer dan een dag.

Is het overdreven? Nee. HBO Max gokt erop dat de zo naar uitgekeken reünie heel veel kijkers en – vooral – veel nieuwe abonnees gaat opleveren. En ik denk dat ze daarin gelijk gaan krijgen. Want als er één serie onverminderd populair is, is het Friends. Ondanks dat zoveel grappen en verhaallijnen bijzonder slecht oud zijn geworden. Om maar niet te spreken over het gigantische gebrek aan diversiteit, wat toen al een probleem was.

Een paar weken geleden nog werd ik geïnterviewd door een student journalistiek, een jonge twintiger dus, die een heel magazine maakt over de sitcom. Ik voelde me bijzonder oud toen ik vertelde dat ik The One With Ross’s Wedding (die waar hij ‘I take thee Rachel’ zegt) in mijn studentenhuis op een bij de videotheek gehuurde band had gekeken. En dat we na die enorme cliffhanger eindeloos lang moesten wachten tot het volgende seizoen vanuit Amerika ons land zou bereiken.

‘Hoe komt het toch, dat Friends nog steeds zo populair is?’, vroeg de student mij. Mijn antwoord: omdat het over vriendschap gaat. Heel simpel. Een vriendschap die we allemaal wel zouden willen, zeker in die periode waarin je als twintiger of dertiger je eerste stappen alleen in de grote wereld zet. Zonder al te veel conflict en genoeg tijd om een hele dag te verkwisten terwijl je met een balletje op en neer gooit. En dan ook nog eens in een tijd waarin gesprekken niet werden onderbroken door piepende telefoons of afleidende Twitterfeeds.

Het is niet voor niks dat de serie na 11 september een enorme opleving in kijkcijfers zag. Net als dat de verkiezing van Trump en – waarschijnlijk – de pandemie opnieuw veel mensen naar het vertrouwde zestal deed grijpen. Het is pure feelgood.

Friends is bij lange na niet de beste, grappigste of mooiste serie die ooit is gemaakt. Toch kan ik me oprecht geen enkele titel bedenken waarvoor de acteurs 17 jaar na de laatste aflevering 2 miljoen dollar per persoon zouden krijgen om samen herinneringen op te halen. Misschien Seinfeld? Al heeft die cast al een soort van reünie gehad tijdens een aflevering van Curb Your Enthusiasm in 2009. En van bijna alle andere series kwam de cast vorig jaar tijdens de lockdown samen op Zoom of, zoals bij The West Wing, in het theater. Die laatste was ook voor HBO Max trouwens, maar ik kan me niet herinneren dat de acteurs daar veel geld voor kregen (het was een benefiet).

Nu had de cast van Friends ook wel een erg goede onderhandelingspositie. Zoals de acteurs die ook hadden ten tijde van de show toen ze altijd als één front de salarisonderhandelingen in gingen en zo de hoofdprijs wisten te krijgen. Want ondanks dat ze naar eigen zeggen nog steeds vriendschappelijk met elkaar om gaan, is dit voor zover ik kan achterhalen de eerste keer sinds het einde van de serie dat ze – op een Instagram-foto na – met zijn zessen in het openbaar samen zijn. En het is ook direct de laatste keer, hebben ze al beloofd. Wat de reünie al vóór de uitzending een uniek tv-evenement maakt dus.

Kijken? Dat kan, want SBS6 heeft Friends: The Reunion voor Nederland aangekocht (waar blijft HBO Max nou?!?!) en zendt deze vrijdagavond om 20.30 uur uit.

Liever een andere serie voor de vrijdagavond? Hieronder staan weer verse kijktips!

Veel kijkplezier,

Anke

Lees de rest van de nieuwsbrief hier >

<<< abonneer je hier op I Like To Watch >>>