Moet seizoen 8 van Game of Thrones een remake krijgen?

Aflevering 5 van mijn tweemaandelijkse nieuwsbrief I Like To Watch over televisieseries

<<< abonneer je hier op I Like To Watch >>>

Beste lezer,

Zaterdag is het exact 10 jaar geleden dat Game of Thrones van start ging bij HBO. De serie begon redelijk onder de radar, maar binnen een paar jaar zou het dankzij heel veel ouderwetse mond-tot-mondreclame uitgroeien tot de grootste tv-sensatie van de jaren ‘10 met hoogtepunten als de onthoofding van Ned Stark en de schokkende Red Wedding (wat onze fascinatie met deze serie eigenlijk zegt over ons, is voer voor antropologen…).

10 jaar moet gevierd worden, en daarom doopte de kabelaar deze aprilmaand om tot de ‘Iron Anniversary’. Er zijn allerlei feestelijkheden gepland – die wij uiteraard maar half meekrijgen omdat we hier geen HBO hebben (voor de zoveelste keer: waar blijft Max nou?!?!) – en om de spanning voor komende zaterdag wat op te voeren, tweette het officiële account gisteren de inmiddels bekende woorden Winter is Coming.

Dat laatste hadden ze beter niet kunnen doen, want in plaats van de warme deken aan nostalgische reacties waar ze waarschijnlijk op hadden gehoopt, is het alsof die ene onschuldige tweet de pleister van de nog steeds bloedende wond heeft getrokken en er met de andere hand nog wat zout in heeft gewreven. Met andere woorden: mensen zijn NIET blij.

Op het moment dat ik dit schrijf is ‘Season 8’ trending omdat twitteraars HBO er massaal aan herinneren dat de kabelaar met het laatste, teleurstellende seizoen alle liefde voor de serie kapotgemaakt heeft. Al wordt er ook volop gevraagd om een remake van het laatste seizoen. Want als HBO 70 miljoen kon neerleggen voor de ‘Snyder Cut’ van Justice Leauge – ofwel een vier uur durende versie van een geflopte superheldenfilm – omdat de fans dit zo graag wilden, dan kunnen ze ook best seizoen 8 van Game of Thrones overdoen is de logica.

Nu is het absoluut zo dat het laatste seizoen enorm tegenviel, maar ik vraag me af of een herkansing het allemaal beter maakt. Het is – voor zover we weten – immers niet zo dat showrunners David Benioff en D.B. Weiss niet achter hun product staan. Of dat de twee niet betrokken waren bij het laatste seizoen, zoals het geval was bij Zack Snyder en Justice League en Amy-Sherman Palladino bij de Gilmore Girls. Het was daarbij ook het einde dat schrijver George R.R. Martin zelf voor zijn epische verhaal heeft bedacht. Al hoop je dat hij, als hij de boekenreeks ooit afschrijft, iets beter onderbouwt waarom Daenerys opeens een monster wordt en Bran, of all people, op de troon eindigt.

Nee, laat Game of Thrones maar wat het was. Vanaf volgend jaar krijgen we daarbij meer GoT spinoffs dan we aankunnen. En, laten we wel wezen, er komt over een jaar of 10 toch een volledige remake van de hele serie. Nog even geduld dus.

Tot die tijd tip ik hieronder weer een heleboel leuke series, waaronder een gloednieuwe indrukwekkende HBO-serie waarin géén draken voorkomen.

Veel kijkplezier!

Anke

Lees de rest van de nieuwsbrief hier >

<<< abonneer je hier op I Like To Watch >>>