All Creatures Great and Small bewijst een tijdloze hit te zijn

In de eerste aflevering van All Creatures Great and Small, een fijne remake van de Britse tv-klassieker uit de jaren zeventig, gebaseerd op de boeken van James Alfred Wight, rijdt hoofdpersoon James Herriot (Nicholas Ralph) door de groene, prachtig glooiende heuvels van Yorkshire. Op zijn schouder leunt Jess, de golden retriever van zijn baas. Zowel man als hond kijken tevreden voor zich uit.

Wie All Creatures Great and Small kijkt, voelt zich even Jess. Als een hond die haar kop op de schouder van de mens die ze het meest vertrouwt mag leggen. Een plek waar het altijd warm, veilig en aangenaam is. Dat Herriot zijn nieuwe droombaan als assistent van dierenarts Siegfried Farnon (Samuel West) niet zeker is omdat die erom bekendstaat zijn assistenten niet langer dan één dag aan te houden, hindert niet. Op de bank weten we dat dit het soort serie is waarin het allemaal goedkomt.

Deze gemoedelijkheid, plus al die dieren én de mooie natuur, is de ideale afleiding in covidtijden. Al was het een andere crisis die producent Colin Callender ertoe aanzette om de legendarische dierenarts opnieuw te bezoeken: de Brexit. ‘De verdeeldheid tussen het platteland en de steden was opmerkelijk,’ vertelde hij The New York Times. ‘En dat deed me denken aan All Creatures, omdat de boeken deze afstand wisten te overbruggen.’ Ook leek het hem de ideale televisieserie voor moeilijke tijden.

In dat laatste had hij gelijk en de mooie, nieuwe versie werd vorig jaar in Groot-Brittannië met liefde onthaalt. All Creatures Great and Small heeft daarmee bewezen een tijdloze hit te zijn. Eerst in de jaren zeventig, toen schrijver Wight zijn semi-autobiografische boeken uitbracht over zijn leven als dierenarts in het Yorkshire van de jaren dertig. In de jaren daarna, toen de boeken veelvuldig werden verfilmd; er kwamen twee films en de serie. En ook nu, decennia later, in een tijd waarin we van lockdown naar lockdown leven. All Creatures werkt altijd.

All Creatures Great and Small is vanaf dinsdag 13 april wekelijks te zien op BBC First (21.00-22.00 uur)

Dit artikel verscheen in de VPRO Gids >