Vallen seriefinales niet altijd tegen?

Zeker als we vooraf al massaal hebben bedacht waar het volgens ons heen zou moeten gaan…

Aflevering 4 van mijn tweemaandelijkse nieuwsbrief I Like To Watch over televisieseries

<<< abonneer je hier op I Like To Watch >>>

Beste lezer,

Bestaat er zoiets als een echt perfecte seriefinale? Een slot waarbij IEDEREEN denkt: Ja! Niets op aan te merken. Want zelfs als alle critici en fans het er over eens zijn dat een serie op een briljante manier wist te eindigen – denk Fleabag of recenter I May Destroy You – dan nog is het voer voor tientallen think pieces en duizenden tweets. Wat betekent het einde? Wat wil de maker er nou precies mee zeggen? En standaard: is er niet toch ruimte voor een volgend seizoen?

De meest geanticipeerde seriefinale van dit moment is die van WandaVision, die morgen op Disney+ komt. En deze gaat waarschijnlijk zo tegenvallen, dat regisseur Matt Shakman in een interview met EW alvast voor deze teleurstelling heeft gewaarschuwd. Heus waar. Nu heeft dit niets met de daadwerkelijke kwaliteit van de finale te maken (Shakman staat hopelijk achter zijn eigen werk), maar met het feit dat er online zoveel verschillende, waanzinnige theorieën bestaan over hoe de serie zou kunnen eindigen, dat de werkelijkheid wel tegen MOET vallen.

Dit is voor een groot deel te wijten aan de makers zelf, die zoveel easter eggs en hints in de serie verstopten over het verloop van het verhaal, dat het een heuse puzzel werd voor de fans om op te lossen. En dat deden ze dan ook massaal. Komt nog eens bij dat acteurs Elizabeth Olsen en Paul Bettany alle twee regelmatig in interviews een ‘speciale guest star’ teasden. Net zo spectaculair als de verrassende verschijning van Luke Skywalker in The Mandelorian, aldus Olsen. Vandaar dat er hele volksstammen zijn die nu verwachten dat Sir Ian McKellen morgen als Magneto zijn opwachting maakt.

Het zal niet de eerste keer zijn dat zogenaamde ‘fan theorieën’, gecultiveerd op Reddit en andere fora maar ook uitvoerig besproken door entertainment- en mediasites, een spectaculairder einde voorspellen dan de schrijvers bedachten. Denk maar aan seizoen acht van Game of Thrones, dat niet alleen tegenviel, maar eigenlijk gewoon stukken slechter was dan de dingen die fans hadden verzonnen.

En ook het einde van Lost, 11 jaar geleden alweer, was een grote teleurstelling voor al die mensen op alle fora die obsessief het mysterie van het eiland hadden proberen op te lossen. Ik zag, op Reddit notabene, het idee voorbijkomen dat de makers van Lost wellicht een heel ander slot hadden bedacht, maar dat de online hype zo immens was geworden dat het originele einde al was geraden waardoor ze werden gedwongen om de boel om te gooien. Nu zegt maker Damon Lindelof dat hij al halverwege het eerste seizoen precies wist hoe het zou eindigen waardoor deze ‘theorie’ uit het raam kan, maar heel gek bedacht was het stiekem niet. De schrijver van Mr. Robot moest bijvoorbeeld met lede ogen aanzien hoe zijn ‘schokkende twist’ in seizoen 2 al na één aflevering werd geraden. Puzzelende fans weten nou eenmaal niet van ophouden.

Verpesten fans op deze manier zelf hun series? Wellicht. Maar aan de andere kant valt er ook wat te zeggen over die gezamenlijke ervaring van het met z’n allen proberen uit te vogelen waar een verhaal heengaat. Zoals iedereen zich begin jaren ‘80 afvroeg wie J.R. Ewing had neergeschoten. Het is een vorm van samen tv-kijken die in deze streaming tijden, waarin series vaak meteen in z’n geheel beschikbaar zijn, steeds zeldzamer wordt. Want zodra er buzz is over de nieuwste Netflix-sensatie, heb je als kijker immers alweer het idee dat je hopeloos achterloopt. Maar WandaVision, net als GoT, kwam ouderwets eens per week uit. Waardoor de hype iedere week groter en groter kon worden. En we nu ook ouderwets teleurgesteld kunnen zijn over het einde. Ik heb er zin in!

Heb je nou helemaal niets met WandaVision? Geen zorgen. Hieronder vind je weer een boel andere kijktips. Waaronder de allereerste beste televisieserie van 2021!

Veel kijkplezier!

Anke

Lees hier de tv-tips en de rest van de nieuwsbrief >

https://iliketowatch.substack.com/embed