Zijn de nieuwe tv-series straks op?

De pandemie legt overal opnames stil. Beleven we straks een ‘zomer van herhalingen’, zoals vroeger?

Aflevering 2 van mijn tweemaandelijkse nieuwsbrief I Like To Watch over televisieseries

<<< abonneer je hier op I Like To Watch >>>

Beste lezer,

Ik vraag het me al een tijdje af: zijn onze televisieseries niet langzaam aan het opraken? De pandemie legt nu al bijna één jaar links en rechts opnames stil. Series die vernieuwd waren, werden toch gecanceld. Andere maanden uitgesteld. Opnames duren plots langer, locaties zijn opeens lastig. Dit alles moet toch effect hebben?

We zijn de afgelopen jaar zo gewend geraakt aan een nooit aflatende stroom aan nieuwe, spannende en kwalitatief hoogstaande series. Wanneer komt het moment dat er opeens wekenlang niks komt? En wat doen we dan?

Toen we net in de eerste lockdown zaten, zag ik een tweet voorbijkomen waarin iemand opmerkte dat jongere generaties nu eindelijk zullen ervaren hoe de zomers vroeger waren. Want vóór de streamers opkwamen (en ook voor die periode waarin we alles downloadden), gebeurde er tussen juni en september helemaal niks. NIKS.

Het televisielandschap werd er opeens een van eindeloze herhalingen, vaak van middelmatige Amerikaanse sitcoms. En omdat je toch niks beters te doen had, keek je ze allemaal. Het was een soort verveeld televisiekijken. Echt spannend was het niet, maar je deed het ermee. En heel soms ontdekte je nog eens een serie die wél leuk was.

Komt er binnenkort een moment waarop we wéér verveeld tv moeten kijken? Dat we een beetje lusteloos door de bibliotheek van de steamers zappen?

Waarschijnlijk niet, zeggen de cijfers. Ja, het aantal ‘scripted series’ dat in 2020 in Amerika uitkwam, was lager dan de 532 stuks van 2019. Maar met 493 producties was het nog steeds het dubbele van de series die in 2010 gereleased werden. En nu het aantal streamers nog steeds blijft toenemen (belangrijke vraag terzijde: wanneer komt HBO Max in Nederland!?!?), zal ook het aantal series blijven groeien. Ondanks dat hardnekkige rotvirus. Daarnaast schijn je 4 jaar, 2 maanden en 8 dagen nodig te hebben om de hele Netflix-bibliotheek uit te kijken – hopelijk zijn de vaccins tegen die tijd wel toegediend.

In een dip zitten we in ieder geval nog lang niet, want ook deze week zijn er genoeg opmerkelijke nieuwe series te bekijken (ik tip er een aantal hieronder). En mocht er toch een leegte komen, dan zijn er nog zoveel steengoede series die we nog niet hebben gezien omdat er gewoon geen tijd voor was.

Mag ik voor dat moment alvast de beste serie die niemand keek opperen?

Veel kijkplezier!

Anke

Lees hier de tv-tips en de rest van de nieuwsbrief >