Nieuwe serie op Netflix: Away

In de nieuwe Netflix-serie Away leidt Emma Green (gespeeld door Oscarwinnaar Hilary Swank) een internationaal team astronauten tijdens een driejarige missie naar Mars. Amper in de ruimte bereikt haar het nieuws dat haar echtgenoot (Josh Charles) een beroerte heeft gehad. De enige manier waarop Green haar tienerdochter kan troosten en met de artsen van haar man kan overleggen over zijn behandelmethode, is via een beeldscherm.

Away zit vol herkenbaar, menselijk drama. Maar dat juist de frustratie van het gedwongen beeldbellen met dierbaren op emotioneel moeilijke momenten nu zo’n weerklank zou vinden bij de kijkers was niet direct iets dat de makers vooraf hadden verwacht. ‘Wie had ooit gedacht dat de serie in het midden van een pandemie uitgebracht zou worden?’, zegt hoofdrolspeler Swank aan de telefoon vanuit Amerika. ‘Toen we klaar waren met filmen, kwamen net de eerste berichten over COVID naar buiten. En opeens zijn er zoveel parallellen tussen de serie en de werkelijkheid te trekken. Het feit dat we allemaal gedwongen zijn te communiceren via Skype, Zoom of de telefoon.’

‘Maar ook de isolatie van een verblijf in de ruimte zal nu waarschijnlijk een stuk herkenbaarder voelen voor veel mensen. Daarnaast hebben we zelfs een aflevering waarin een van de astronauten ziek wordt en we omgaan met de angst voor besmetting en het gevaar voor de missie die dit kan opleveren.’

‘Het is die reis naar het grote onbekende, een plek waar maar een handjevol mensen zijn geweest’HILARY SWANK

Away is niet de enige nieuwe televisieserie dit jaar die naar het heelal kijkt. Iets dat wellicht te maken heeft met de huidige chaos op aarde, die het aantrekkelijk maakt om de focus letterlijk heel ver weg te leggen. ‘Al hebben mensen altijd een fascinatie gehad voor ruimtevaart,’ zegt Swank. ‘Het is die reis naar het grote onbekende, een plek waar maar een handjevol mensen zijn geweest, waar we eigenlijk niets van weten.’

De nieuwe space-series zijn wel allemaal wezenlijk anders. Waar Avenue 5 en Space Force zogenaamde workplace comedies zijn, Picard pure nostalgische sci-fi is en For All Mankind inzet op een alternatieve geschiedenis, is Away meer een dramaserie die toevallig speelt in de ruimte. Bovendien ontvouwt het meeste drama zich gewoon op aarde, terwijl de astronauten redelijk machteloos door hun ruimteschip zweven.

Uitvoerend producent Jason Katmis (Friday Night LightsParenthood) kreeg het idee voor de serie na het lezen van een artikel over astronaut Scott Kelly dat in 2014 in Esquire verscheen. Hierin staat hoe Kelly in het Internationale Ruimtestation is, wanneer zijn schoonzus, politicus Gabby Giffords, wordt neergeschoten. Kelly kan niets doen, behalve bellen. Het werd de basis van de serie, al werd Scott Kelly veranderd in Emma Green. ‘Ze deden een genderswap’, zegt Swank. ‘Terecht. Over astronaut Peggy Whitson hoor je niet veel, maar zij heeft meer missies aangevoerd en is meer in de ruimte geweest dan iedere andere Amerikaan, van welk gender dan ook.’

Dit was ook wat Swank aantrok in de serie. ‘Het feit dat het een vrouw is die de missie naar Mars leidt, maar dat dit niet het belangrijkste thema van het verhaal is. Het gaat zelfs niet over hoe haar carrière haar man van zijn mannelijkheid berooft, of hoe ze hierover ruziën. Emma is toevallig degene die het meest geschikt is voor de baan, en dat is verfrissend.’